Strandloppen
 

Kostpolitik

Kostpolitik Strandloppen

Fødevarestyrelsen har udgivet ”Det fælles frokostmåltid – anbefalinger og inspiration til sund mad til børn i daginstitutionen” http://www.altomkost.dk/NR/rdonlyres/83F3D5B7-06B8-4EAF-BD20-F9FEC1902CCA/0/Det_faelles_frokostmaltid.pdf

 

Strandloppens kostpolitik tager udgangspunkt i ovenstående retningslinjer, publikationen dækker:

-          Konkrete ernæringsfaglige anbefalinger til frokostmåltidet

-          Forslag til menuplan til både vuggestue og børnehave

-          Opskriftsforslag til menuplanen – næringsberegnet i forhold til 0-3årige og 3-6årige

-          Pædagogiske overvejelser i forbindelse med mad og fremstilling af måltidet

-          Information om hygiejne

Ud fra Fødevarestyrelsens anbefalinger og Guldborgsund Kommunes ”Principper for Et Sundt Frokostmåltid” tilbydes frokost efter nedenstående plan:

  

Mandag: Rugbrød

Forskelligt pålæg, altid mindst 5 slags, fx forskelligt skiveskåret kødpålæg, æg, fiskepålæg, leverpostej, ost, frugtpålæg mv. Hertil forskelligt frugt eller grønt, fx gulerods- eller agurkestave, tomat, peberfrugt, æblebåde eller lign.

 

Tirsdag: Varm mad

Kød på menuen i 5 ugers turnus – retter med: 1. kylling – 2. oksekød – 3. flæskekød – 4. fisk – 5.     skinke.                

Alt efter retten serveres kartofler, grøntsager, ris, pasta, hjemmebagt brød, salat til den varme mad

 

Onsdag: Turmadpakke

Klapsammenmadder eller grovboller med pålæg, tilbehør som gulerod, agurk eller lignende, evt. et pølsehorn, en pizzasnegl eller andet.

 

Torsdag: Skiftevis suppe – lun ret – grød

Grød: risengrød, mannagrød, sagovælling, vandrisengrød, boghvedegrød m.m.

Suppe: gulerods-, blomkåls-, kartoffel-, ærte-, grøntsags-, hønsekødssuppe m.m.

Lun ret

 

Fredag: Rugbrød

Som mandag


Kostpolitik generelt:

Vi følger de til enhver tid udmeldte kostråd fra Sundhedsstyrelsen vedr. sund, næringsrig og varieret kost med fokus på:

-          fisk og magert kød

-          frugt og grøntsager

-          groft og fiberrigt

-          magre mælkeprodukter

-          begrænset brug af sukker

-          økologiske fødevarer

-          varieret og ernæringsrigtigt sammensat

-          et vist hensyn til, hvad børnene kan lide/ikke kan lide

-          hensyn til særlige kostønsker i forbindelse med kulturelle, religiøse eller helbredsmæssige årsager

 

Morgenmad – havregrød, havregryn eller cornflakes med mælk, rugbrød med ost eller marmelade.

Eftermiddag - fælles frugtordning, hvor hvert barn medbringer et stykke frugt eller grønt, der skæres og serveres på fælles fade. Desuden anmodes hvert barn om at medbringe en klapsammenmad, en grovbolle eller anden form for brød til at dække barnets behov de sidste eftermiddagstimer.

Slik, mælkesnitte, chokoladebar og lignende hører ikke til i eftermiddagsmadpakken, det sendes med hjem igen.

 

Udfordringer:

Strandloppen er et lille dagtilbud med deraf følgende lille budget og ressourcetildeling af køkkentimer

-          Vi er bundet af kommunens indkøbsaftaler

-          Vi har begrænset mulighed for ’storkøbsfordele’

-          Vi har begrænset lagerkapacitet

-          Økologiske fødevarer er ofte svære at få fat i og dyre at indkøbe

-          At undgå madspild